15 december 2012

Apple - världens högst värderade företag...

Updaterad 20130115
Nomura, neutral med riktkursen nedjusterad från 660 -> 530 USD

Updaterad 20121216
Citi´s senaste Apple-analys, en downgrade till neutral från tidigare köp och riktkursen nedjusterad från 675 -> 575 USD

Hej vänner,
ja skrev lite tankar om Apple i början av november, (som kan läsas här ->>), och nu nå´n dryg månad senare kan de vara dags att ta en närmare titt på hur de ser ut.


Låt mig börja med att Apple sägs ha en enormt stor kassa som, om de lyckas hålla uppe senaste årens tillväxttakt, motiverar ett köp till dagens kurs runt 500 USD. Den stora frågan för dagen e om de klarar att hålla tillväxttakten och vinstgenereringen? - Hörde nyligen Steve Job´s efterträdare Tim Cook säga "Konkurrenterna säljer prylar som hamnar i byrålådan, men vi säljer en livsstil". Livsstil förknippar jag med mode, och modemedvetna människor e alltid pigga på nå´t nytt, så att sälja livsstil kan ha oväntade fallgropar. (Iphone e trots allt bara en smartphone i mängden, och Ipad e egentligen inte mer än en amputerad minidator med pekskärm om ni frågar mig)...

Iphone & Ipad har under några år för många varit "den" statusprylen. Typ en high end, high priced vardagslyxpryl om man säger så, så jag blir lite betänksam när jag läser "There Go Apple's Margins: iPhone 5 To Sell At Wal-Mart For A Third Off Original Price"
- Hur påverkar det "statusslavarnas" syn på appleprodukter, och framför allt, hur påverkar det företagets framtida tillväxt och vinstmarginaler?..

Aktieutdelning...
- Så länge Steve Job´s styrde företaget fick aktieägarna ingen utdelning, Job´s filosofi va att pengarna behövdes för att utveckla företagets framtida produkter och marknadsnärvaro. Efter Job´s död har Tim Cook & styrelsen för nå´t halvår sedan introducerade aktieutdelning. Under senaste månaden har det t.o.m. spekulerats om en extrautdelning på runt 30 USD inför årsskiftet. Något som skulle försvaras med USA´s förestående skattehöjningar där utdelningsskatten höjs från 15% till knappt 40% vid årsskiftet, (förutsatt att USA´s politiker inte hinner enas om ngt. annat innan dess). I veckan lät Apple meddela att en extrautdelning inte e att räkna med då Apple har runt 70% av sin kassa utomlands, ngt. som förmodligen bidragit till senaste dagarnas kursfall.

Företagets tre produktområden...
- Apple erbjuder Mac-datorer, Iphoen/Ipad´s och diverse internetrelaterade tjänster/produkter och jag kan tänka mig att styrelsen i framtiden beslutar att stycka upp dessa produktområden i tre separata företag för att på det sättet bättre synliggöra företagets rätta värde som det brukar heta. För att det skall bli möjligt kan det bli tvunget att möblera om i företagets ägarstruktur och styrelse...

Kassan som sagt...
Storleken på kassan bör locka till sig större institutionella investerare, men de vill säkert komma in så tyst, billigt och diskret som möjligt för att göra största möjliga framtida profit. Dessa större institutionella investerare har oftast bara ett mål och det är att tjäna pengar och om/när de har majoriteten i företaget lär vi kunna få en styrelseförändring som först förespråkar en större aktieutdelning, d.v.s. tömma kassan, och kort därefter stycka upp företaget i lämpliga delar för att "synliggöra företagets rätta värde". Har jag rätt i dessa antaganden bör aktiepriset under kommande månader sjunka en del till och för att det skall hända behövs det ansedda analysföretag som målar upp en mer negativ bild av Apple´s framtid. I veckan kom både Jefferies->> och UBS->> ut med nedjusterade riktkurser, när råkade Apple ut för sånt senast?..



Den tekniska bilden...
Ni som följt bloggen en tid vet att jag under senaste tiden börjat intressera mig allt mer för Elliot Wave Theory, (se bl.a. förra blogginlägget), och jag har därför i dagens bilder lagt in lite vågräkning. Först upp en veckochart med en större överblick...



Dagchart med en tydlig potentiell huvudskuldraformation...


Dagchart lite mer i detalj med potentiell vågräkning...




Btw, här e en follow up->> om Dick Bove och firma "R" som jag nämnde i skriften från början november...

Bästen
noonne